Blog Nubulus
La UE acorda la primera llei d'intel·ligència artificial al món.
13/12/2023
Els negociadors del Parlament Europeu i del Consell van aconseguir divendres passat, després de 35 hores de negociacions, tancar un acord per fixar les primeres regles respecte a l'ús de la intel·ligència artificial.
Amb aquest acord, es pretén fixar els estàndards de seguretat i de drets fonamentals, per evitar que la IA s'utilitzi amb fins repressius, manipulatius o discriminatoris. Aquest acord, crea 4 categories basades en el risc de la intel·ligència artificial, et detallem les característiques principals. No t'ho perdis!
Categories de risc de la IA: Acord per a la regulació.
S'han establert 4 categories basades en el risc i són les següents:
1.-Vigilància en temps real: Ha estat un dels punts més sensibles de les negociacions i s'ha arribat a les següents conclusions, es podran fer servir amb prèvia autorització judicial per prevenir amenaces terroristes i també, per localitzar o identificar una persona que hagi comès delictes de terrorisme, tràfic de persones o explotació sexual.
2.-Sistemes prohibits: Prohibeix tots els sistemes de categorització biomètrica per creences polítiques, religioses, raça o orientació sexual.
No es podran fer servir sistemes que puntuïn les persones en funció del seu comportament o característiques personals.
Tampoc, es podran utilitzar sistemes per expandir o crear bases de dades facials i als centres de treball o escolars, estaran prohibits aquests sistemes que poden reconèixer emocions.
3.-ChatGPT i la intel·ligència artificial generativa: Un altre dels punts més tensos ha estat la regulació dels sistemes en què, es basa ChatGPT, caldrà que compleixin uns criteris mínims de transparència. Cal especificar si un text, cançó o fotografia ha estat generada a través de la IA.
4.-Respecte dels drets fonamentals: El reglament permetrà o prohibirà l'ús de la IA, en funció del risc que genera per a les persones i només, es podran fer servir si es demostra que respecten els drets fonamentals.
A més a més, en aquesta llarga reunió, es va parlar de la creació de l'Oficina Europea d'intel·ligència artificial que estarà composta per científics i organitzacions de la societat civil.
S'espera que vagi entrar en vigor el 2026, la seva implementació serà per fases i l'Oficia Europea d'IA, s'espera que estigui a punt, en menys temps del que imaginem.
Saltar-se les pautes establertes de la norma, podrà sortir molt car a les companyies, amb multes d'entre 7,5 milions d'euros o l'1,5% del volum de negoci, tot i que això últim encara està per determinar.
Drets d'autor i intel·ligència artificial.
Un dels punts més discutibles i al qual van dedicar moltes de les hores que va durar la reunió va ser, els drets d'autor, un tema ja polèmic i del qual es parla molt i parlant molt de temps.
La llei estableix que els sistemes GPAI i models en què es basen, hauran de complir els requisits de transparència, proposats pel Parlament. Això suposarà haver d'elaborar documentació tècnica, complir amb la normativa de la UE sobre els drets d'autor i la difusió de resums detallats sobre el contingut utilitzat en la formació.
La veritat és que, encara queda molt per fer i acabar de definir pel que fa a l'ús de la intel·ligència artificial, però sense cap dubte, aquesta primera reunió i aquest acord, ha estat un primer pas de gran importància per a tots els usuaris de la IA generativa. Ara caldrà esperar a comprovar, com s'acaben de definir i regular tots els aspectes detallats anteriorment.
La impressió per a tots els que fa temps que usem la IA, és que, aquesta reunió i primer acord arriben una mica tard i amb presses, després de comprovar, el ritme a què avança la IA i la creació de diferents aplicacions i eines. Com se sol dir, van una mica tard i ara, caldrà afanyar-se i intentar regular tot tan aviat com es pugui.
Us anirem informant sobre això i explicant més detalls al Blog de Nubulus. Ens veiem a la propera entrada del Blog!