Actualitat

La intel·ligència artificial en el nostre dia a dia.

03/06/2022

Què és la intel·ligència artificial?

La intel·ligència artificial (IA) és la combinació de formules plantejades amb el principal objectiu de crear màquines que presentin les mateixes capacitats que l'ésser humà. Aquesta tecnologia encara ens resulta llunyana i misteriosa, però que des de fa uns anys és present en el nostre dia a dia a tota hora.

Com funciona la IA:

El funcionament d'una IA es caracteritza principalment en quatre nivells funcionals diferents:

 • Comprensió: mitjançant la simulació de les capacitats cognitives de correlació de dades i esdeveniments, és capaç de reconèixer textos, imatges, taules, vídeos, veu i extrapolar informació
 • Raonament: mitjançant la lògica, els sistemes són capaços de connectar les múltiples informacions recollides (a través d'algorismes matemàtics precisos i de manera automatizada)
 • Aprenentatge: en aquest cas els sistemes tenen funcionalitats específiques per a l'anàlisi de les entrades de dades i per al seu retorn correcte en la sortida
 • Interacció (Human Machine Interaction): en aquest cas ens referim a la forma en què funciona la IA en relació amb la seva interacció amb els humans. Tecnologies que permeten als humans interactuar amb les màquines aprofitant el llenguatge natural

Tipus i sistemes d’intel·ligència artificial:

 • Sistemes que emulen com a humans: Aquests sistemes tracten de competir amb el pensament humà, per exemple les xarxes neuronals artificials. L'automatització d'activitats que vinculem amb processos de pensament humà, activitats com la presa de decisions, resolució de problemes i aprenentatge
 • Sistemes que actuen com a humans: Aquests sistemes tracten d'actuar com a humans, imiten el comportament humà, per exemple la robòtica, intenten que executin tasques com els humans
 • Sistemes que emulen racionalment: tracten d'imitar el pensament racional de l'ésser humà, per exemple l'estudi dels càlculs que fan possible percebre, raonar i actuar
 • Intel·ligència artificial convencional: Anàlisi formal i estadístic del comportament humà davant diferents problemes:
  • Raonament basat en casos: Ajuda a prendre decisions mentre es resolen certs problemes concrets.
  • Sistemes experts: confereix una solució a través del coneixement previ del context en què s'aplica i s’ocupa de certes regles o relacions.
  • Xarxes bayesianes: Proposa solucions mitjançant inferència estadística.
  • Intel·ligència artificial basada en comportaments: tenen autonomia i poden autoregular i controlar per millorar.
 • Intel·ligència artificial computacional: El seu objectiu científic és comprendre els principis que possibiliten el comportament intel·ligent (sigui en sistemes naturals o artificials) i, el seu objectiu tecnològic consisteix a especificar els mètodes per a dissenyar sistemes intel·ligents.

Sistemes intel·ligents per capacitat:

 • IA dèbil o reduïda: és la única IA que s’ha creat. Està orientada i dissenyada per a fer feines específiques. La principal característica és el seu rang d'operació, ja que està reduïda a una serie de restriccions i limitacions. Un clar exemple seria Siri, assistent virtual d’Apple.
 • IA forta o general: Aquesta IA engloba les màquines que poden imitar la intel·ligència d’un humà. Tenen l’habilitat d'aprendre i aplicar el coneixement per a resoldre diferents problemes.
 • Super IA: Aquesta intel·ligència va adquirint consciència de si mateixa i sobrepassa la seva mateixa intel·ligència i habilitat. Aquests sistemes guanyarien a un ser humà amb qualsevol disciplina, ja que tenen una gran memoria, processen dades molt ràpid…

Sistemes intel·ligents per funcionalitat:

 • Reacció: Són màquines que la seva principal funció és reaccionar a esdeveniments basant-se en la percepció del món real.
 • Teoria de la ment: Sistemes que són capaços d’imitar un model mental humà i poden comprendre emocions de pensaments i interactuar socialment com els humans. 
 • Consciència: Sistemes que són capaços de ser conscients per si mateixos, conèixer els seus estats interns i predir els sentiments d’altres.

Com la IA ajuda a l'ésser humà?

 • Transport i navegació: Google, Apple i molts altres proveïdors de serveis relacionats amb la navegació utilitzen la IA per a interpretar les mètriques que reben i oferir-te informació que t'ajudi a navegar i també et permet obtenir actualitzacions del trànsit en temps real, ajudant-te a desplaçar-te de forma més eficient.
 • Aplicacions per a telèfons intel·ligents: Els assistents de veu intel·ligents integrats en els nostres telèfons, com Alice, Siri, Alexa i Google Assistant, són els exemples més clars de IA que molts coneixem.
 • Feed de notícies a les xarxes socials: Sigui Facebook, Twitter, Instagram o altres plataformes, la qual cosa es veu i fa en aquestes aplicacions depèn en gran manera de l'aprenentatge automàtic. La IA té molt control sobre els feeds que veus quan navegues per aquestes plataformes o reps notificacions. Té en compte els teus gustos i preferències, i llavors alimenta amb anuncis i informació als canals que et resulten més rellevants i que desitges veure.
 • Publicitat: La IA et llegeix la ment. Simplement registra el que fas online. Es rastregen els productes que consultes en diversos llocs de compres o motors de cerca, i després et dirigeixen anuncis relacionats amb aquests productes.
 • Cotxes intel·ligents: No sols hi ha empreses com Tesla que utilitzen la tecnologia d'automatització en els vehicles, sinó que molts fabricants d'automòbils també estan estudiant la integració de la IA en els cotxes per a oferir una experiència de les diferents tecnologies amb les quals es compta.

Per què intel·ligència artificial? 

La Intel·ligència Artificial es divideixen en sistemes intel·ligents per capacitat o per funcionalitat. Alguns d'ells són ja una realitat i altres, són només teories acadèmiques a les quals els queda molt futur i molta més tecnologia per davant.  Amb el temps, veurem com els diferents sistemes intel·ligents evolucionen i quins nous aparells sorgeixen. Encara queda molt lluny els sistemes super intel·ligents descrits però la gran aposta econòmica i els avanços que es realitzen en el camp fan que cada dia estiguem una mica més prop dels sistemes més complets.

Empreses que han confiat en nosaltres.

 

SERVEIS

Transformació Digital

SERVEIS

18/2/2019 0:00:00

Les empreses necessiten transformar-se digitalment per no quedar-se obsoletes i utilitzar adequadament les noves tecnologies per aconseguir noves oportunitats de negoci. Des de Nubulus t’orientem i ajudem a realitzar un procés de transformació digital real, àgil i transformador que permeti a la teva empresa desenvolupar-se plenament.

Transformació Digital
Les empreses necessiten transformar-se digitalment per no quedar-se obsoletes i utilitzar adequadament les noves tecnologies per aconseguir noves oportunitats de negoci. Des de Nubulus t’orientem i ajudem a realitzar un procés de transformació digital real, àgil i transformador que permeti a la teva empresa desenvolupar-se plenament.
Transformació Digital

Posicionament de Negoci

SERVEIS

3/6/2022 0:00:00

Posicionament de Negoci

Posicionament de Negoci
Posicionament de Negoci
Posicionament de Negoci

Reputació online i Dret al oblit

SERVEIS

3/6/2022 0:00:00

Reputació

Reputació online i Dret al oblit
Reputació
Reputació online i Dret al oblit